“AHA BHA nedir?” sorusu son yıllarda yeni cilt bakım trendlerinin arasında yer almaktadır. Cilt bakımında her geçen yıl değişen dinamikler arasında yer alan cilt asitleri kullanımı epey benimsenerek daha minimal bir bakım sürecini de beraberinde getirmiştir. “Minimal bakım nedir?” denildiğinde akla gelen en önemli değişken; içerikler olmaktadır. Temiz içerikler, doğa dostu bileşenler ve diğer taraftan cilt kaygısına yönelik doğrudan hazırlanmış ve herhangi bir şekilde ekstra cilt için herhangi bir fayda sağlamayan bileşenlerden arınmış içerikler olmaktadır. Böylece daha etkili sonuçlar almak ve cilt için fayda sağlamanın aksine olumsuz sonuçları da beraberinde getirebilecek içeriklerden uzaklaşılmış olacaktır. Ayrıca sürdürülebilir kozmetik sınıfına da giren bu içerikler gerek bileşenleri gerek çoğunlukla kullanılan ambalajları ile de doğa dostu sınıfına girmektedir. Öyleyse son yıllarında trendi olan bu asitler nelerdir, nasıl sınıflandırılmakta, nasıl kullanılmaktadır?
Alfa Hidroksi Asitler ve Beta Hidroksi Asitler olarak biline bu asit sınıfları cildin pürüzsüz ve canlı görünümü için kullanılan kimyasallardır. Cildin, nemsizliğini, akne kaygılarını, çevresel faktörlerin izlerini, leke kaygısını ve birçok cilt kaygısını ortadan kaldırmayı hedeflerler.
Bu asit grupları kullanım alanları olarak farklıdır. AHA grubu kuru ve normal ciltlerde yoğun etki gösterirken BHA grubu yağlı ve normal cilt yapılarında etki göstermektedir. Her bir asit türevinin etki alanı farklı olduğu gibi cilt yapısına uygun seçimler yapılmalıdır.
AHA grubu serumlar; yüzeysel olan cilt kaygılarına karşı çözümler üreterek, cilt yapısındaki ölü derinin giderilerek alt katmanların çok daha etkili bir şekilde beslenmesini sağlar. Cilt tonu eşitlemeye, yüzeydeki sivilce izlerini giderir. BHA grubu ise cildin daha alt katmanlarına ulaşarak sivilce, akne, gözenek gibi cilt kaygılarına çözümler sunmaktadır. Ölü deriyi ciltten uzaklaştırırken derinlemesine bakım sağlamaktadır. Her asidin farklı etkileri olmaktadır.
Bu gruplarda yer alan asit türevlerinin kimi zaman belirli oranlarda ölçeklendirerek hazırlanması ile kimi zaman ise cilt yüzeyine uygulamaya hazır formlar verilerek hazırlanan cilt serumları olmaktadır.
AHA ve BHA farkı sıklıkla cilt yapısına uygunlukları olduğu gibi diğer taraftan asit gruplarının işlevlerini de kapsamaktadır. Yüzeysel etkiler sıklıkla AHA grubunda yer alırken daha derinlemesine etkiler BHA grubunda yer alır. Ayrıca etki alanları ve yapıları dolayısıyla cilt tiplerine uygun olarak gruplandırılmıştır.
Bu asit gruplarına örnekler vermek gerekirse; aha grubunda glikolik asit, laktik asit, sitrik asit bunlara örnek verilebilirken, bha grubu için hyalüronik asit, salisilik asit, linoleik asit örnek verilebilir.
Temizlenmiş ve arındırılmış cilde mevsimine uygun olarak ve cilt uzmanlarına danışarak uygulama yapılabilmektedir.
Cilt bakımında asit kullanımı süresince ürünler, yüzeydeki ölü hücreleri uzaklaştırarak cilt yüzeyinde soyma işlemi gerçekleştirir. Bu nedenle cilt yapısına uygun olarak seçim yapılmalıdır.
Salisilik asit bu noktada oldukça ön plana çıkarak gözeneklerin temizlenmesini ve sıkılaşmasına destek olur. Skin Atelier salisilik asit bileşenleri ile hazırladığı pek çok ürünü ile daha pürüzsüz daha sıkı gözenekler sizlerle.
Bu noktada sıklıkla cilt uzmanlarına danışılmalıdır. Skin Atelier uzmanları asitleri veya diğer bakım ürünlerini üst üste kullanma konusunda uyarılarda bulunmakla beraber bakım rutininde de mutlaka cilde bileşenin tam olarak tesir etmesi beklenilmelidir.